top of page
Dry Plants

Miért fontos a SEO a webshopok részére? 11 hatékony tipp hogy a webshopod mások előtt teljesítsen a Google keresőjében.

Frissítve: 3 nappal ezelőtt
fehér billentyűzet,fekete betűkkel

Ha egy webáruház tulajdonosa vagy, valószínűleg tudod, hogy az online jelenlét alapvető fontosságú a siker érdekében. Azonban a webáruházad SEO-jának optimalizálása és az online láthatóság növelése nem mindig könnyű feladat. Ahhoz, hogy a potenciális vásárlók megtalálják az oldaladat a keresőmotorokban, fontos, hogy az alkalmazott SEO stratégiák kifogástalanok legyenek.

Ez az útmutató 11 tippet nyújt a webáruházad SEO-jának javításához, segítve az online láthatóságod növelését. Megtanulhatod, hogyan állítsd be és optimalizáld a kulcsszavakat, hogyan hozz létre hasznos tartalmakat, hogy vonzóbbá tedd az oldaladat a látogatóknak, és hogyan építsd fel a linkek hálózatát a webáruházadhoz kapcsolódó más weboldalakról. Arról is írok neked, hogyan használhatod az analitikai adatokat és fordíthatod a versenytárs-kutatást az előnyödre.Ebben a cikkben 11 hatékony SEO tippet szeretnék megosztani veleted, amelyek között biztosan lesz olyan amivel még nem találkoztál. Próbáld ki őket sorban, és figyeld az eredményeket.
Egy hölgy monitoron dolgozik
Webshop Seo Audit

A keresőoptimalizálás (SEO) éppoly fontos a webshopok számára, mint bármely más weboldal számára, amely az interneten szeretné elérni a vásárlóit. Legyen szó akár kezdő, akár már meglévő és régóta működő webshopról.


Aki nem található meg a Google keresési eredményei között, az lemarad a versenyben, legyenek a termékei vagy szolgáltatásai bármilyen jók is. Ebben a cikkben megtudhatod miért szükséges a webshopodnál a keresőoptimalizálásra ( SEO) időt és energiát fordítanod. Valamint megosztok veled 15 hatékony tippet amelyek segítenek , hogy a webshopod a legjobb eredményeket érhesse el.1. Miért éri meg foglalkozni a webshopok SEO-jával?


A piaci réstől függően, többé-kevésbé elég szoros a verseny SEO terén az online boltok között. Viszont azt is tapasztalom, hogy csak kevés webshop tulajdonos foglalkozik igazán weboldalának technikai és tartalmi hibáival. Kevesen osztanak meg a célközönségük számára releváns tartalmakat, és nem végeznek rendszeres SEO auditot sem.


Mi történik, ha foglalkozol a webshopod SEO-jával?


 • Jobb helyezést érsz el a keresőben, ha valaki releváns kulcsszóval keres rá a termékedre

 • Növekedni fog a webshopod látogatottsága

 • Több bevételt érsz el általa

 • Közép és hosszútávon sokkal jobb eredményeket érsz el vele mint a hirdetésekkelSeo felirat és egy férfi kéz


2. Milyen SEO tevékenységeket kell alkalmaznod a webshopod jobb láthatóságának érdekében?


Tulajdonképpen a webáruházak és egyéb weboldalak SEO-ja között nincs strukturális különbség, viszont hangsúlybeli annál inkább. Minden felületnél ugyanazokat a beállításokat, mutatókat és javításokat kell elvégezni vagy figyelembe venni, csak egyes elemek hangsúlyossága változik.


Nézzük meg, milyen kategóriákba sorolhatjuk ezeket a tevékenységeket:


 1. OnPage SEO

 2. Technikai SEO

 3. Off Page SEO


Az alábbiakban részletesen megtudhatod mit jelentenek ezek a kifejezések.
3. OnPage SEO


A kereső optimalizálás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a webshopod látogatóinak a lehető legrészletesebben, legfelhasználóbarátabb, leggyorsabban és a legbiztonságosabb módon mutatod be a termékeket és a termékekről szóló összes információt.

Ez a következöket jelenti:


 • Minden fontos információt meg kell jelentetni a termékoldalon és a kategória oldalakon is.

 • Minden kérdésre tulajdonképpen az előtt kell válaszolnod, mielőtt a vásárló feltenné azokat. Egyébként elhagyja a webhelyedet és nem vásárol tőled.Nagyon fontos, hogy mindig releváns és informatív tartalmat ossz meg a célközönségeddel
Content is king felirat egy táblán egy szemüveg előtt.

Mit jelent a releváns tartalom a webshopok számára?


Amikor releváns tartalomra gondolsz, nem csupán szövegre, hanem képekre, videókra is gondolnod kell. Ugyanis a Google ezeknek az együttes figyelembe vételével térképei fel az oldaladat és rangsorolja a megfelelő pozícióba.


A következőkben részletezem neked, hogy egyes elemeknél mire kell figyelned.


Szöveg:


Ez egy különösen fontos elem, mert a Google ezt tudja a legjobban kezelni. Ide tartoznak a termék leírások, a webshop termék és kategória oldalainak leírásai, valamint a blogok szövegei. Amikor szöveget írsz, a legfontosabb, hogy lefedje a tartalom, a keresési szándékot. Ez röviden és tömören azt jelenti, hogy az érdeklődő, a Google kereső sávjába beírt kereső kifejezésre, a megfelelő és értékes, számára informatív választ kapja.

Ez azt jelenti, hogy a szövegeid a vásárlói tölcsér különböző régióihoz szólnak.


Blogcikkek: azoknak akik információt keresnek, tájékozódnak.

Kategória és termékleírások: a megfelelő terméket keresőknek

A további szövegek, mint árak, akciók, előnyök és garanciák leírásai arra szolgálnak, hogy meggyőzzék az érdeklődőket és vásárlásra ösztönözzék őket.Mobiltelefonnal készített fotó tisztálkodószerekrőlKépek

Egy webshop esetén a kép többet mond ezer szónál. Minden alkalommal törekedj arra, hogy minőségi és részletes fotókat tölts fel az oldaladra, ami részletesen bemutatja a termékedet és annak paramétereit, használatát. A látogatók végignézik a fotóidat, ezáltal több időt töltenek az oldaladon ami kedvező a keresőmotorok szempontjából. Technikai SEO- val kapcsolatban még majd kicsit visszatérak a képekre.videokamerát tartó kéz egy kék színű háttér előtt

Videók


A videó megosztó portálok elterjedésével, mint az Instagram vagy a TikTok, egyre nagyobb szerepet kapnak a videós tartalamak. Lassan átveszik a képek egyeduralmát. Hiszen nem csak vizuális tartalmak megosztására, hanem érzelmek közvetítésére is alkalmasak. És mint tudjuk, a branding...a márkaépítés nem szól másról, mint az érzelmekre való hatásról. Hisz nem terméket, hanem a hozzá kapcsolódó érzéseket adjuk el.


Tölthetsz fel termék értékelő videókat,használati utasításról szóló videókat, termékek bemutatásáról szóló videókat. Feliratozd őket, hogy hang nélkül is használhatók legyenek.


Mire figyelj, amikor a webshopod SEO szövegeit írod.


Amikor a szövegeidet mind a célközönségnek, mind pedig a keresőmotoroknak is meg akarod feleltetni, akkor nem vagy könnyű helyzetben. Figyelned kell a Google algoritmusára is ami nagyon érzékenyen térképezi fel a szövegek tartalmát, valamint a célközönséged számára is érdekesnek kell maradnia a szövegeidnek. Ha nincs tapasztalatod a SEO szövegírásban, mindenképp javaslom, bízz meg egy szövegírót, hogy írja meg helyetted a webshopod szövegeit. Hidd el hálás leszel érte a későbbiekben.


Ahhoz, hogy a célközönségednek érdekes és releváns tartalmat tudj írni, előzetes kutatásra van szükséged. Minél jobban meg kell ismerned a célközönségedet, meg kell tudnod milyen problémákra keresnek választ, és hogy keresik azt. Csak azután tudsz válszt és megoldást kínálni a problémájukra.Javaslat:Hozz létre egy vagy több buyer persona-t egy képzeletbeli vásárlót, akinek leírod minden tulajdonságát és problémáit. Ilyen buyer persona tervezőt több helyről is le tudsz tölteni...vagy például a Hubspoton is létrehozhatsz ilyen képzeletbeli vásárlói sablont.telefont és emberkéket ábrázoló grafika


Miután meghatároztad a buyer persona-d pontos jellemzőit, a következő lépést kell megtenned, ami nélkülözhetetlen a jó szövegalkotáshoz. Ez pedig nem más mint a kulcsszókutatás.


Amit a kulcsszavakról tudnod kell:


 • A jó kulcsszó kiválasztása javítja a webshopod forgalmát

 • a tartalmaid optimalizálása a megfelelő kulcsszavakra már fél siker

 • a kulcsszavak azok a szavak vagy kifejezések, amit a vásárlók beírnak e keresőbe

 • minél több kulcsszavat azonosítasz és optimalizálsz, annál nagyobb eséllyel kerülsz előre a keresőmotorokban


Hogy keress releváns és jól jövedelmező kulcsszavat:


A kulcsszavaid nagy részét a webshopodban található termékek határozzák meg, amelyek nagy valószínűséggel nagyon magasan helyezkednek el a versenyképes szavak listáján, éppen ezért nagyon költséges és időigényes feladat ezekre a kulcsszavakra optimalizálni. Nem fogok zsákbamacskát árulni és elmondom neked, vannak olyan szavak amelyekre már szinte képtelenség optimalizálni, vagy csak hosszú évek és magas költségvetés mellett lenne rá lehetőség.


Emiatt az optimalizálási tevékenységed kezdetén, érdemes úgynevezett long-tail kulcsazavakat keresned. Ezekre a szavakra általában alacsonyabb a verseny és közelebb álnak a vásárlási szándékhoz.


Használhatod a Google kulcsszó tervezőjét, a Keyword plannert ami egy ingyenes eszköz és Magyarországra vonatkozóan is szép és viszonylag pontos eredményeket mutat. Viszont most javasolnék egy másik eszközt, ami még sajnos magyar nyelven nem érhető el , viszont ha beszélsz angolul vagy németül, remek ötleteket adhat.

Ez pedig Neil Patel kulcsszó kutató eszköze, az Answer the Public...ezzel az eszközzel long-tail kulcsszavak (jelen esetben kérdések) sokaságát kaphatod, amelyek remekül csomagolhatóak egy -egy blogcikkbe, ahol megoldást kínálhatsz az adott problémára. Beírod a témát amivel kapcsolatban kulcsszavakat keresel, és az eszköz kérdéseket generál neked, amelyekre tartalmat írhatsz, optimalizálhatsz. Az ingyenes verzióval napi 3 keresést indíthatsz.


Szintén Neil Patel fejlesztése Az Ubersuggest Seo eszköz, ami szintén szuper megoldásokat kínál kulcsszó kutatás témában.


Hogyan optimalizáld a webshopod képeit a Google számára?


A képeket is optimalizálnod kell,egyrészt a betöltési sebesség miatt, másrészt pedig a Google képkeresője miatt.


 • Képfájlok nevei tartalmazzák a kulcsszót

 • Adj alt (alternatív) szövegeket a képekhez...hasonló szabály szerint mint a fájlnévnél

tömörítsd a képeket a fájlméret miatt2. SERP-kódrészletek - Mit kell tudnod róluk?


Legtöbb esetben ez a felhasználó első kapcsolatfelvétele a webshopoddal. Tulajdonképpen ez a látható pár sor ami megjelenik a felhasználónak amikor a webshopod láthatóvá válik a keresését követően. Az a feladata, hogy kattintásra ösztönözze a látogatót. Így ezeket a sorokatis optimalizálni kell.


Optimalizálni kell a cimet és a meta leírást is:


Title tag optimalizálása:


 • A cím maximum 60 karakter legyen

 • A fókusz kulcsszó az elején legyen

 • Kattintásra ösztönözzönMeta leírások:


 • Hossza maximum 158 karakter

 • Szerepeljen benne a fókusz kulcsszó és egyéb releváns kifejezés

 • Legyen rövid és egyértelmű

 • A végén legyen egy Call-to-Action felhívás....
contact us felirat és billentyűzet

3. Miért érdemes blogot vezetned a webshopodhoz?Mint már említettem, többféle kulcsszó létezik, ezek egyike az információs célú kulcsszavak. Amelyekre a vásárlók még az úgynevezett ügyfélút elején keresnek rá, elsősorban információ szerzés céljából. Például megoldást egy problémára.


Az informatív blogcikkek megírása, a legjobb módja ezen felhasználók elérésének. Akikből a későbbiekben vásárlót generálhatsz.


Jelentőséggel bír még:


 • Márkaépítés

 • Bizalomépítés

 • Szakértői státusz kialakítása

 • Közösségépítés

 • Belső linkek használatának szempontjából.
4. Felhasználóbarát kialakításWebshopot mutató laptop képernyő


Minél jobban elgazodnak a vásárlók a webshopodban, annál jobb nem csak értékesítésed, hanem az üzleted megítélése SEO szempontból is. Mindig ellenőrizd, hogy a termékeid könnyen megtalálhatóak legyenek a vásárlóid részére. Figyelj a termék és kategóriafák logikus felépítésére.


Telepíts egy kereső funkciót a webshopodba, így az érdeklődők célirányosan rákereshetnek a termékre, amire szükségük van.


Figyelj arra is, hogy az oldalad mobilon éppolyan áttekinthető legyen, mint asztali gépen. A szövegek legyenek jól olvashatóak és az oldalad betöltődési sebességét mobilon is ellenőrizd.Alkalmazz olyan elemeket,amelyek építik a bizalmat.


egymáshoz koccanó öklök a bizalom jeleként


Mik ezek? Íme néhány javaslat amit beilleszthetsz a weboldaladba:


 • Google, Facebook, Instagram vélemények

 • Pozitív vásárlói beszámolók

 • Tanúsítványok

 • Díjak amiket szereztél

 • Jelvényekjelvény

jelvény


6. A technikai SEO


Seo felirat egy zöld gömb előtt, fekete háttéren


Fontos, hogy rövid és értelmes URL-t hozzon létre, ami kapcsolódik az oldal tartalmához.


A Google jobban szereti rövid URL-eket mint a hosszúakat. A legjobb, ha már az URL következtetni engedi az oldalad látogatóját, mire számíthat ha rákattint. Tartalmazza az adott kulcsszót ami szintén előnyös SEO szempontból.

Milyen gyakran készítesz SEO auditot a weboldaladon?

 • 0%Havonta

 • 0%Félévente

 • 0%Évente

 • 0%SohaCsökkentsd az oldalak betöltési idejét!


A Google egyik hivatalos rangsorolási tényezője, az oldalak betöltési sebessége. Ha egy összetett, sok száz áruból álló webshopot üzemeltetsz, rendkívül fontos, hogy az oldalad gyorsan töltődjön be, mert különben a látogatók elhagyják az oldaladat és máshol fognak vásárolni. Az oldalelhagyás nem csak abból a szempontból negatív, hogy elestél a bevételtől, de a Google is negatívan értékeli az oldalelhagyásokat, mivel ez egy negatív felhasználói visszajelzésként értelmeződik a Google számára.


Miként javíthatsz az oldalad betöltési sebességén?


Használd a Google Pagespeed Insights eszközést . Ez egy ingyenes eszköz, amellyel leellenőritheted az oldalad betöltési sebességét asztali gépre és mobilra egyaránt. És nem csak leellenőrizheted, de megoldásokat is javasol az eszköz az optimalizálásra. És ingyenesen használható.Google Pagespeed oldalaEgyszerűen írd be a webshopod címét majd kattints az elemzés gombra. Rövid időn belül láthatod is az eredményeket és a javítási javaslatokat is.Pagespeed Insights oldal


Görgess lefele és felsorolás szerűen láthatod is a listát a megoldásokról.
7. A 404-es hibák javítása


Először is elmondom neked, mik azok a 404-es hibák.Például amikor egy terméket eltávolítasz a webshopodból, de az a Google-ban továbbra is indexelve marad a Google által, vagy vannak az interneten olyan linkek, amelyek erre az oldalra mutatnak, például más webhelyekről vagy közösségi oldalakról, amelyek hivatkoznak rá, akkor amikor a felhasználó a linkre kattint akkor egy 404-es hibaoldalra kerül.404-es hibakódot ábrázoló oldalkép


Miért rossz ez neked?


 • A gyakori 404-es hibák negatív hatással vannak a webshopod SEO-jára

 • Potenciális vásárlókat veszítesz, ha elérhetetlen oldalakkal vesztegeted az idejüket.


Ezeket a 404-es hibákat könnyedén kiküszöbölheted az úgynevezett 301-es átirányításokkal, amit te is elvégzhetsz, de szakembert is megbízhatsz ennek az elvégzésével.


8. Kanonikus címkék beállítása. Hallottál már a kannibalizállásról? (Na nem az emberevésre gondolok )Ezeket a címkéket annak érdekében kell használnod,hogy a weboldalad egyik tartalma ne oltsa ki a weboldalad ugyanazon kulcsszót használó másik tartalmát. A Google az ismétlődő tartalmak esetén, nem tudja besorolni melyik a releváns bejegyzés a kulcsszó szempontjából. Magyarul egymással fognak versenyezni és egyik oldal sem ér el jó eredményt. Ezeket az ismétlődő tartalmakat vagy meg kell szüntetni, vagy kanonikus címkével ellátni, amivel elkerülhető, hogy a termékoldalak kannibalizálják egymást.

9. HTTPS legyenek biztonságban a vásárlóid és te is


A legtöbb tárhelycsomag már tartalmaz SSL tanúsítványt, ami tulajdonképpen a biztonságos weboldal alappillére. A következő módon ellenőrizheted le, hogy biztonságos -e az oldalad.


Https illusztráció


Kattints a keresőben a weboldal url címe előtt látható kis csúszka ikonra. Itt láthatsz különböző információkat a weboldalra vonatkozóan. A zárt kis lakat jelzi, hogy az oldalad biztonságos vagy sem.


Érthető Marketing Https illusztráció


Ha rákattintasz a kapcsolat biztonsága lehetőségre, további információkat is megtudhatsz. Nagyon fontos, hogy a vásárlóid biztonságban tudhassák az adataikat, kártya információikat.10. Webhelytérkép segítségével segíts a Google-nek
A webhelytérkép tulajdonképpen a webshopod összes weboldalának hierarchikus felépítését mutatja meg. Minél jobban megérti a Google a webshopod felépítését, annál jobb helyre sorolja az üzletedet. Ha kíváncsi vagy, rendelkezik e a webshopod webhelytérképpel, a böngészöbe írd be az webshopod/webhelyed URL- címét a /sitemap.xml kiegészítéssel.


sitemap illusztráció11. Offpage optimalizálás


Itt említeném meg neked a backlinkeket. A backlink azt jelenti, ha valaki a te weboldaladra hivatkozik egy máik webhelyről. Ez egy webshop esetén, olyan mintha digitálisan ajánlanák a termékeidet vagy a termékeidről szóló információkat.backlink illusztráció


Ezeket az ajánlásokat a Google pozitív értékeléssel látja el és ez pozitív hatással lesz a webshopod rangsorolási eredményeire. A linképítés ezért egy, ha nem is a legfontosabb, de nagyon hasznos tevékenység a webshopod SEO-jának szempontából. A blogjaid, amennyiben értékes tartalmat közvetítenek, nagyon jó lehetőséget kínálnak erre. Illetve felkereshetsz hasonló témával foglalkozó vállalkozásokat, és vendégblogot helyezhetsz el az oldalukon. A linképítés egyáltalán nem egyszerű feladat, időigényes és költséges is tud lenne. Egy-egy jó minőségű oldal linkjéért több százezer forintot is elkérhetnek.


Következtetés


Most, hogy már átlátod a miért fontos a webshopod számára a keresőoptimalizálás, neki is állhatsz és fejlesztheted az online jelenlétedet a cikk iránymutatásai alapján. Tudnod kell viszont, hogy ez nem egy rövidtávú feladat, A webshopodnak folyamatos karbantartásra és SEO auditra van szüksége ahhoz, hogy a megszerzett helyet meg is tudja tartani, illetve folyamatosan előbbre tudjon kerülni.


Kívánok neked sok sikert és sok vásárlót a webshopodban!
Oszd meg ezt a cikket másokkal is vagy mentsd el későbbre, hogy bármikor leellenőrizhesd a lépéseket.
Facebook ikon

Instagram ikon
LinkedIn ikon 

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page