top of page
Dry Plants

Title és Description kitöltése, Meta tag és társaik....mik ezek és miért fontosak neked? Weboldal szövegmezők kitöltése helyesen...

Frissítve: ápr. 23.



Ha van saját weboldalad és te magad kezeled, nem pedig egy marketing űgynökség, bizonyára talákoztál már olyan kitöltendő szövegmezőkkel, aminek nem értetted a lényegét, így inkább kihagytad és nem töltötted ki őket. Pedig ezek a kitöltendő szövegmezők a weboldaladon, nagyon fontosak az online marketinged, és SEO-d szempontjából.


Ilyenek például a Cím és Leírás...azaz a Title és Description kitöltése. Hiszen ezek az első kapcsolatfelvételi pontok, amelyekkel megragadhatod a lehetséges felhasználók figyelmét. A megfelelő kulcsszavak kiválasztása a keresőmotor-optimalizálás ( SEO ) fontos részét képezik. Hiszen ezek a kifejezések azok, amelyeket a felhasználók a Google-n és társainál írnak be, ha rákeresnek egy szolgáltatásra, vagy termékre. Ezért fontos, hogy a legfontosabb kulcsszavakat beépítsd a szövegeidbe.


De nem csak a fő szövegen belül tartja fontosnak a keresőmotor a keresőkifejezéseket. A cím és a leírás kialakításánál is kulcsfontosságú a kulcsszavak helyes használata. Mindkét tényező létfontosságú a keresőmotorok rangsorolásában. Mi vonatkozik a cím és a leírás , vagyis a Title és Description kitöltésére, és mit kell ezekkel kapcsolatban figyelembe venned hogy az online marketinged egyik alapvető tennivalóját elvégezd, azt az alábbiakban magyarázzuk el:



laptop billentyűzetet használó ujjak, melyek weboldal szövegmezőt töltenek ki
weboldal szövegmezőinek kitöltése


A WEBOLDAL SZÖVEGMEZŐI, ÚGY MINT A CÍM ÉS LEÍRÁS (Title és Description kitöltése), MIK AZOK A META-TAGOK ÉS MI A CÉLJUK?


A felhasználók számára a cím és a leírás az első kapcsolatfelvételi pont a keresési eredményekben a vállalkozásoddal. Ha nem elég vonzó, a felhasználók nem látogatják meg a webhelyedet, legyen a szolgáltatásod akármilyen jó is. Ráadásul a felhasználóknak a cím tag a böngésző fülön is megjelenik. Tehát ez a legelső, amivel találkozik. Olyan ez, mint egy új mozifilm plakátja és azon az a pár mondat, ami felkelti az érdeklődésedet...ez alapján döntöd el, hogy elovasod-e egyáltalán miről szól a film.

 

Ahhoz, hogy a weboldalad cím- Title tag szövegmezője a lehető legjobb hatást érje el, 50 és 65 karakter hosszúnak kell lennie. A cím tagok hosszának felső határát azonban nem karakterekben, hanem pixelben mérik. Itt fontos, hogy ne lépje túl a 580 pixelt, hogy a cím tag teljes egészében megjelenhessen. A fő kulcsszó legyen a cím tag elején. A meta leírás valamivel hosszabb lehet. Azaz a Description kitöltésére legfeljebb 145 karaktert használj, és szintén tartalmaznia kell a fő kulcsszót.

 

Fontos: Mára a Google viszonylag gyakran módosítja magát a cím taget és a meta leírást. A cím tag helyett gyakran az H1 címsort, a leírás helyett pedig a oldal szövegéből vett részletet jeleníti meg. Mindkét elemet továbbra is optimalizálni kell, hogy a legtöbbet hozhasd ki az SEO intézkedésedből. Különösen a cím tag-et kell továbbra is prioritásként optimalizálni a magas rangsorolási relevanciája miatt.


 


Ha online marketing tanácsadásra lenne szükséged,csak kattints az alábbi gombra és foglalj időpontot egy ingyenes online konzultációra! Szívesen segítünk, ha elakadnál.




 

A CÍMRE ( TITLE) VONATKOZÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK


Mint említettük, a címet mind a böngésző fülön, mind a keresőmotorban megtalálod. Így két fontos tényezőre kell figyelned a létrehozásakor: Először is a kulcsszó optimalizálására, másodszor pedig egy érthető összefoglalóra a lényeges tartalmakról.

 

Rendkívül fontos, hogy a felhasználó megtudja, mire számíthat az adott oldalon. Így két legyet üthetsz egy csapásra. A cím tag a kulcsszó célzott elhelyezésével befolyásolja a rangsorolást illetve automatikusan javul a Click Through Rate (CTR) azaz az átkattintási arány. Bár értelmes a legfontosabb kulcsszavakat a címbe beilleszteni, semmiképpen sem szabad ezeket összevissza fűzögetni. A címnek egy hibátlan értelmi összefüggést kell felmutatnia, hogy minden szinten a legjobb hatást érje el.

 

Fontos: 2023 tavaszán a Google nagy változtatást hajtott végre a cím tagok megjelenítésében. Korábban szokás volt a cím tagot a cég névvel befejezni. Ezt mostanra kerülni kell. A Google elkezdte pontosan ezt a szakaszt kihagyni a cím tagokból. Valószínűleg azért, mert a vállalat vagy a webhely neve mára alapértelmezés szerint a cím tag felett jelenik meg. Természetesen mint az teljesen nyilvánvaló a Social Media felületeknél, hogy az algoritmusok folyton változnak, ugyanez a helyzet a Google oldalán is. Így azt javasolnám, hogy évente egyszer érdemes felkeresni egy online marketing ügynökséget és kérni tőlük egy konzultációt ezzel kapcsolatban. (Ide kattintva ezt megteheted)




A LEÍRÁSRA ( DESCRIPTION kitöltésére) VONATKOZÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK


A meta leírás szövegmezőben (description) lehetőséget kapsz arra, hogy bövebben bemutasd az oldaladat és az oldal leírását akár 145 karakterre is kiterjeszd. Lehetőséged van több karakter használatára is, de146 karaktertől kezdve a leírás automatikusan rövidül (Ha még egy dátum is megjelenik a leírás előtt, már 137 karakter után). Ezzel a leírással pontosabb információt adsz a felhasználóknak arról, mit talál a webhelyeden. A keresési eredményekben a meta leírás (meta description) a cím alatt helyezkedik el. Bár a meta leírás már nem rangsorolási szempont, továbbra is fontos kritériumnak számít a kattintási arány szempontjából. A leírás létrehozásakor a lehető legnagyobb kifejezőerőre kell törekedned. Ha bizonytalan vagy a szövegírásban, érdemes gyakorolnod illetve az első időkben a szöveget megiratnod egy tapasztalt szövegíróval, különösen a fő oldalakat illetően.


Weboldal seo
Legyen a weboldalad az első találatok között


DE NE FELEDD! - A CÍM A LÉNYEG



De ne felejtsd el, hogy a cím fontosabb, mint a meta leírás. Kevesebb karakterrel kell kifejezned mennyire fontos az oldalad a felhasználók számára. Tehát lényegretörően és pontosan fogalmazz. Például a „Lakberendezés Győrben” cím nem mond elég információt ahhoz, hogy vonzó legyen a kereső számára. Bár a „keresőmotor-optimalizálás” a kulcsszó használata miatt releváns a Google számára, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül a felhasználó számára is az. Mindkét szempont kielégítésére például írhatod: „Lakberendezés Győrben.Szakértői tanácsadás”.


MIÉRT FONTOS A FELHASZNÁLÓK SZÁMÁRA A CÍM ÉS A LEÍRÁS? (TITLE és DESCRIPTION mezők kitöltése)


Amikor valaki keresőmotorban keresgél, a célja egy termék, szolgáltatás vagy információ megtalálása. Ehhez a felhasználó beírja a kívánt keresőkifejezést. Ennek alapján a Google rangsorolja az érintett oldalakat, így jelenik meg a cím és a leírás. Mivel a felhasználó egy meghatározott célt követ, elolvassa az oldal címét és leírását. majd másodperceken belül eldönti, melyik keresési eredmény releváns számára és melyik nem. Fordítva ez azt jelenti: Ha a cím és a leírás létrehozásakor nem vagy elég ügyes, fontos kattintásokat veszíthetsz el, mivel a kereső valószínűleg a konkurenciánál fog körülnézni. A felhasználók számára a következő tényezők játszanak döntő szerepet:


Mennyire releváns számomra a cikk?

Kínál-e többletértéket, azzal kapcsolatban ami érdekel?

Arra ösztönöz-e, hogy cselekedjek?


Vagyis számodra ebben az esetben az az első számú szempont az, hogy meggyőzd a cím és a leírás által adott rövid sorok lehetőségein belül, hogy te vagy a legjobb választás az ügyfél számára. Tulajdonképpen erről szól az online marketing.


ÖSSZEGZÉS...minden amit a Title és a Description kitöltéséről tudnod kell.


Ha jó rangsorolást és magas kattintási arányt szeretnél elérni a webhelyed számára, figyelembe kell venned a cím és a leírás keresőmotor-optimalizálását, és nem szabad elhanyagolnod. Mert ezek hozzájárulnak a felhasználó érdeklődésének felkeltéséhez, és egyben javítják a Google-nál elért rangsorolást. Ebben a tekintetben a cím fontosabb, mint a leírás.


A címnél használj maximum 580 pixelt

A leírásnál használj maximum 145 karaktert

Használj speciális karaktereket

Szólítsd meg mind a felhasználókat, mind a keresőmotort.

A szöveged legyen könnyen olvasható és releváns


Sok sikert kívánok a vállalkozásodhoz és ha kérdéseid lennének a témát illetően, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot.







bottom of page